La iniciativa té per objecte fomentar el coneixement dels elements patrimonials de l’entorn
Set escoles de l’Alt Urgell participen aquest curs en el programa “Apadrinem el nostre patrimoni”, una iniciativa que té per objectiu fomentar el coneixement dels elements patrimonials de l’entorn amb una actitud participativa per part de la comunitat escolar. El projecte es basa en la idea d’apadrinar un element del patrimoni cultural ubicat en la immediatesa del centre, de manera que pugui incloure en el seu Projecte Educatiu el coneixement i l’estudi d’aquest element per part dels alumnes.
El programa el van posar en marxa l’any 2012 els serveis de Patrimoni Cultural del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i del Museu Diocesà d’Urgell, amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell. Actualment, el programa és gestionat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat arreu de Catalunya.
En l’actual curs escolar, el Museu Diocesà d’Urgell i el Consell Comarcal continuen participant en el programa a través de la feina desenvolupada pels seus tècnics a l’hora de facilitar la transmissió del coneixement dels monuments a les escoles i de participar de manera activa a les accions del programa. També l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell ha manifestat la seva predisposició a oferir el seu suport al programa.
Les set escoles de l’Alt Urgell que s’han acollit a aquest programa són les següents: Rosa Campà de Montferrer, Pau Claris de la Seu d’Urgell, Castellciutat, Arnau Mir del Pla de Sant Tirs, Sant Climent de Coll de Nargó, Sant Miquel de Peramola i l’escola de Tuixent, amb propostes d’apadrinament ben diverses, que es mouen entre la catedral de la Seu d’Urgell, algunes esglésies de referència dels respectius municipis, com la Mare de Déu de la Trobada de Montferrer o Sant Martí de Tost, elements del patrimoni militar com la Torre de Solsona i el castell de Castellciutat, o del patrimoni arqueològic i paleontològic com la Roca dels Moros de Peramola o els jaciments paleontològics de Coll de Nargó, i també del patrimoni immaterial, representat en aquest cas pel Ball de Llancers de Tuixent.
El president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, ha destacat “la magnífica acollida que la proposta ha tingut entre les escoles de l’Alt Urgell i és per això que volem agrair la implicació dels directors i dels equips docents en un projecte que ja és de tots”.
Imatge: Visita d'alumnes de col·legi Pau Claris a la catedral de la Seu d'Urgell. Foto: Isabel Rodríguez. Serveis Educatius Alt Urgell - Cerdanya
La Seu d’Urgell, 16 de febrer de 2016