Tanca el cicle Desenterrant el passat amb la presentació del llibre Simbologia i pensament màgic al Pirineu de Jordi Casamajor

El nou llibre de l’investigador andorrà actualitza les seves recerques en les manifestacions d’un univers simbòlic pirinenc que ens remet als cultes ancestrals de les antigues comunitats muntanyenques.

El proper dimecres dia 30 d’octubre, a les 19:00 h, Jordi Casamajor presentarà a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat el seu darrer llibre que, amb el títol Simbologia i pensament màgic al Pirineu, actualitza les seves darreres recerques al voltant de l’univers simbòlic i transcendent del Pirineu, matèria en la qual s’ha convertit en màxim especialista. Jordi Casamajor Esteban és llicenciat en belles arts, investigador i divulgador de l’art rupestre i del patrimoni megalític dels Pirineus, a banda d’il·lustrador, escultor i fotògraf aficionat. El darrer llibre de l’investigador andorrà amb arrels urgellenques, publicat per Anem Editors, és un compendi exhaustiu i profusament documentat amb fotografies de gravats, exvots, amulets i altres elements dels territoris pirinencs de l’Alt Urgell, Andorra i la Cerdanya, que recullen i expressen unes pràctiques i uns cultes ancestrals que, degudament adaptats sota una pàtina de cristianisme, han arribat pràcticament fins als nostres dies, per bé que actualment estan en risc de desaparèixer.

La presentació del llibre de Casamajor, que comptarà amb la participació de Jordi Pasques i Canut, expert coneixedor dels territoris de l’Alt Pirineu i del seu patrimoni cultural, és el darrer acte del cicle Desenterrant el passat de l’any 2024. Desenterrant el passat és un cicle de conferències, visites guiades i altres activitats centrades en el patrimoni cultural de la comarca de l’Alt Urgell organitzat cada mes d’octubre pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat. En el cicle d’enguany, el cicle ha dut a terme activitats a Cortiuda, Montferrer, els Banys de Sant Vicenç i la Seu d’Urgell, i ha aplegat un total d’unes cent setanta persones en les seves activitats presencials, a banda de les persones que han seguit les conferències online. Desenterrant el passat neix des de la voluntat d’aproximar el patrimoni i la història de la comarca de l’Alt Urgell en els indrets que són directament implicats en la temàtica de les conferències. Amb la presentació del proper dimecres dia 30 es clourà la seva tretzena edició.