Una xerrada sobre el romànic de l’Alt Urgell obre el nou cicle de “Desenterrant el passat”

Cada divendres del mes d’octubre s’ha programat un acte sobre patrimoni

Per segon any consecutiu el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, conjuntament amb l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i l’Espai Ermengol, organitzen una nova edició del cicle “Desenterrant el Passat. Arqueologia i paisatge a l’Alt Urgell”, plantejat com una plataforma per donar a conèixer i sensibilitzar sobre la importància del patrimoni arqueològic i paleontològic de la comarca de l’Alt Urgell.

La primera xerrada, titulada “El romànic de l’Alt Urgell. Una perspectiva arqueològica”, serà pronunciada per l’historiador Carles Gascón Chopo a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, el proper divendres dia 4 d’octubre a les 20.00 hores. En la seva intervenció, Carles Gascón presentarà, junt amb una sèrie de noves troballes que permeten arrodonir els coneixements actuals del desplegament d’aquest estil arquitectònic a la comarca, noves interpretacions sobre la ubicació d’aquests temples en relació als nuclis de població del Pirineu.

En la seva edició de l’any 2013, el cicle “Desenterrant el passat” comptarà amb quatre xerrades que alternaran el seu emplaçament entre l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i l’Espai Ermengol. Al llarg del cicle es tractarà l’arqueologia del paisatge a través d’una intervenció de l’historiador Climent Miró sobre els camins de la transhumància; la paleontologia, amb la xerrada del paleontòleg David M. Alba sobre una mandíbula de Dryopithecus localitzada ara fa just un segle a la teuleria del Firal de la Seu d’Urgell i, com a cloenda del cicle, hi haurà també una intervenció conduïda per l’arqueòloga Laia Creus sobre els resultats de l’excavació duta a terme la primavera passada al Pati del Palau de la Seu d’Urgell.

 

Fotografia: aspecte de les restes recuperades en l’excavació de Sant Quiro d’Ossera.