La pronunciarà Carles Gascón aquest dissabte i es podrà seguir també per "straming"
Els senyors de Caboet i els vescomtes de Castellbò formen part del ventall de personatges històrics amb més poder i influència que mai han intervingut als territoris de l’actual comarca de l’Alt Urgell. Uns i altres configuraren dos llinatges nobiliaris que acabaren unint-se arran del matrimoni entre Arnau de Castellbò i Arnaua de Caboet l’any 1185. Els seus enfrontaments amb l’Església d’Urgell i la seva vinculació amb els comtes de Foix foren cabdals en la configuració del Principat d’Andorra com la realitat política que és avui en dia i, entre els seus descendents, hi ha tres cases reials europees, una de les quals encara regna a l’actualitat.
El llarg recorregut entre els orígens d’aquestes dues nissagues a Cabó i a Castellbò a partir de mitjan segle X fins al seu accés al tron de França sota la dinastia dels Borbons l’any 1589 serà explicat en una xerrada que, amb el títol «Caboets i Castellbons. Orígens i evolució d’una singular senyoria del Pirineu», serà pronunciada per l’historiador Carles Gascón el proper dissabte dia 9 d’octubre, a les 19.30 h, a la Sala Xart de l’Ajuntament d’Organyà.
La conferència, que forma part del cicle «Desenterrant el passat», coincideix amb les Jornades Europees del Patrimoni i està organitzada per l’Ajuntament d’Organyà, conjuntament amb les entitats responsables del cicle: el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Es podrà seguir de manera presencial i també per streaming a través de l’enllaç https://youtu.be/7W2_DtEjmd4
Fotografia: Escut dels vescomtes de Castellbò de l’església de Santa Agnès de Farrera. Carles Gascón Chopo.
L’Alt Urgell, 8 d’octubre de 2021