Josa i Tuixent

 

 

 DADES
BÀSIQUES
 Extensió: 68,2 km2
Població: 129habitants (any 2015)
Ajuntament: Tel. 973 37 02 02
ajuntament@tuixent.ddl.net
Web del’Ajuntament
    
 ESCUT I BANDERA 

Alàs i Cerc
feu clic per ampliar-lo


 

    
 ELS
POBLES
 Josa de Cadí i Tuixent
Mapa del municipi
    
 CELEBRACIONS  FESTIVES 

FESTES MAJORS
Josa de Cadí: 1r diumenge de setembre
Tuixent: 2n diumenge de setembre
Tuixent. Festa petita: 2n diumenge d'octubre

APLECS
Sant Jaume: diumenge més proper al 25 de juliol

FIRES
Festa i Fira de les Trementinaires: últim cap de setmana de maig
Fira de la Vall: Pont de la Immaculada

    
 ELS ALLOTJAMENTS TURÍSTICS 

CASES DE TURISME RURAL
Tuixent:
Cal Farragetes PL-000074 (CPC 3 esp. - casa poble compartida) Tel. 973 370 142
Cal Gabriel. PL-000250 (CPC - casa de poble compartida) Tel. 973 370 142

HABITATGES D'ÚS TURÍSTIC

Per aquesta modalitat d'establiments turístics podeu consultar la Llista oficial d'Habitatges d'Ús Turístic actualitzada de la Generalitat de Catalunya, clicant aquí.

Josa de Cadí:
Cal Calvo  HUT-001047 Tel. 686 460 683
Tuixent:
Cal Negret HUTL-041493 Tel. 686724711

ALBERGS
Tuixent:
Can Cortina. Tel. 873 450 488 

REFUGIS
Coll de Port. Tel.  611745730
L’Arp. Tel. 664859102

 ELS RESTAURANTS 

Tuixent:
Cafè Bar el Nou Farragetes 669863363
Coll de Port. Tel. 611745730
Refugi de L'Arp. Tel. 664859102
Can Cortina Tel. 671955496 albergcancortina@gmail.com

Josa:

Restaurant Ca l'Amador 687873067

Bar l'Era Vella 650445359

    
 LES ÀREES RECREATIVES Tuixent:
Prats de Sastró
    
 LA NATURA I EL TURISME Tuixent:
Estació d’esquí nòrdic Tuixent – La Vansa. Tel. 973 370 030
    
 EL TERRITORI El terme de Josa i Tuixent, situat a l'extrem oriental de la comarca, s'estén als vessants meridionals de la serra del Cadí, des del seu carener, on troba la màxima altitud al puig de la Canal Baridana (2.647), fins al coll de Port, al sud, entre la serra del Port del Comte i la roca del Migdia. Al nord-oest tanca el terme la serra Negra i al sud-est, la serra del Verd. Travessen el terme els rius de Josa i de la Mola, els quals, en unir-se, formen el riu de Lavansa.
    
 LA HISTÒRIA Els dos municipis que ocupaven la part alta de la vall de la Vansa, Josa i Tuixent, estan units en un de sol des de l’any 1973. El lloc de Josa, amb un castell documentat des de l’any 1106, fou el bressol de la senyoria homònima. Els primers senyors de Josa foren uns simples castlans, vassalls dels poderosos barons de Pinós. Cap a mitjan segle XII, les seves relacions amb els Caboet els van elevar en la jerarquia feudal i es convertiren en senyors de diversos castells de la vall de la Vansa. Durant el segle XIII, les seves lluites amb l’Església d’Urgell, senyora del terme de Tuixent, afavorí la vinculació dels Josa amb el catarisme i la conversió del seu castell en refugi dels bons homes. Per la seva part, el lloc de Tuixent fou cedit a l’Església d’Urgell pel comte Borrell II de Barcelona i d’Urgell l’any 993. Nus de comunicacions entre el nord i el sud del comtat d’Urgell, Tuixent atragué la conflictivitat dels senyors veïns contra l’Església i fou fortificat amb la construcció d’un castell l’any 1192. En època contemporània, Tuixent ha estat la principal població de tota la vall. Durant el segle XIX, en el context de les guerres carlines, fou l’únic reducte liberal enmig d’un territori carlí. En aquest mateix segle, les primeres trementinaires, que provenien de Tuixent i de les altres poblacions de la vall, començaren a anar pel món.
    
 L'ECONOMIA Tradicionalment agrari, ramader i forestal, el municipi de Josa i Tuixent s'ha orientat, els últims anys, cap al sector turístic. La creació d'una estació d'esquí nòrdic, la implantació de diversos allotjament de turisme rural i l’obertura del Museu de les Trementinaires i del Centre de Flora hi han contribuït de manera especial.
    
 NO US HO PERDEU 

LES TREMENTINAIRES. A Tuixent podeu visitar el Museu de les Trementinaires. Les trementinaires eren recol·lectores i venedores ambulants de trementina i d'herbes remeires. Ara que ja no en queden, el museu de Tuixent les recupera del patrimoni etnogràfic de la vall. També es pot visitar el Jardí Botànic de les Trementinaires i el Centre de Flora del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Cada any, l’últim cap de setmana de maig, se celebra la Festa de les Trementinaires, que comprèn una fira d’herbes remeieres i productes naturals, una “nit màgica de les plantes”, itineraris botànics, xerrades, tallers i danses tradicionals, entre altres actes.

EL ROMÀNIC. Tres monuments constitueixen el legat romànic del municipi. Es tracta de l'església de Sant Esteve de Tuixent; la capella de Sant Jaume, que trobareu a tocar del camí que porta a Josa; i l'església de Santa Maria de Josa.

L’ESQUÍ DE FONS. L'estació d'esquí nòrdic de Tuixent-Lavansa, en funcionament des de mitjan anys vuitanta, ofereix als amants d'aquest esport més de trenta quilòmetres de pistes senyalitzades. També son recomanables les excursions pel Parc Natural del Cadí-Moixeró.
Travessa el terme un tram del Camí dels Bons Homes, un itinerari que recorda el pas per aquestes terres dels càtars. Justament, a Josa de Cadí se celebra cada primer diumenge d’agost diversos actes emmarcats en les Jornades dels Refugis Càtars al Pirineu Català.

SAKE A TUIXENT.Un dels pocs elaboradors de sake a Europa el trobareu al poble de Tuixent. Es tracta d’Antoni Campins, un enamorat de la cultura japonesa que ha trobat en la puresa de l’aigua de la Font del Coll una de les claus per aconseguir una beguda de gran qualitat i de màxima fidelitat a les normes i els principis d’elaboració del licor nacional del país del sol ixent. Amb el nom comercial Seda Líquida (Kinu no shizuku), en fa una producció limitada de poc més d’un miler d’ampolles a l’any.