Mengem d'aquí

PROJECTE MENGEM D’AQUÍ

El present projecte es tracta d’una iniciativa del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya que compta amb la col·laboració dels dos consells comarcals i el finançament del Departament d‘Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat en el marc del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Una alimentació bona, variada, equilibrada, sana i sostenible en família

L’alimentació saludable es defineix com aquella que és suficient, equilibrada, variada i segura, però també adaptada al comensal, a l'entorn i sobretot sensorialment satisfactòria. Doncs tant nens com adults mengem evidentment per nodrir-nos però també per altres motius igual d'importants com: la satisfacció i el plaer, les relacions afectives, la identificació social, cultural i religiosa, etc. que a la llarga configuren el comportament alimentari i que poden repercutir en l'estat de salut de l'individu.

A menjar s'aprèn menjant, així doncs, encara que la teoria és bàsica per començar, el secret està en la pràctica. No serveix de res saber que cal menjar 5 racions de fruita i verdura al dia si al final del dia com a molt hem menjat un poma perquè no ens hem planificat bé la compra o el dia.

Menjar sa és adaptar el consum d’aliments a les necessitats pròpies de cada individu. L’Agència Europea de Seguretat alimentaria (EFSA) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomanen que l’energia consumida per un individu al llarg del dia es distribueixi segons: 45-60% Hidrats de carboni, 20-35% greixos i un 10- 15% proteïnes. Però... com planificar una alimentació només sabent aquests percentatges? Eines com la piràmide alimentaria o taules d’equivalències són una bona alternativa per  facilitar-ho.  

Tota la informació a: www.mengemdaqui.cat

Podeu obrir el tríptic on trobareu més informació del projecte.

Descarrega't el tríptic