Campanya "NO és NO, festes lliures de sexisme"

‘NO és NO. A l’Alt Urgell: festes lliures de sexisme’, campanya comarcal a favor de relacions lliures i respectuoses

Promoguda de forma conjunta entre el col•lectiu Dones Feministes de l’Alt Urgell, l’Oficina Jove i el Servei d’Atenció a les Dones.

Enguany es presenta la campanya ‘No és No. A l’Alt Urgell: festes lliures de sexisme’, que promouen conjuntament el col·lectiu Dones Feministes de l’Alt Urgell, l’Oficina Jove i el Servei d’Atenció a les Dones. Aquesta campanya té com antecedent la que es va portar a terme l’estiu passat a la nostra comarca sota el lema ‘Festes lliures de sexisme’.

L’objectiu de la campanya, d’abast comarcal, és sensibilitzar a la població jove i a tota la ciutadania que totes les persones són responsables que els ambients festius siguin lliures d'agressions sexistes. Per això es creu que cal visibilitzar  i conscienciar a tots els nivells que en els ambients festius es produeixen actituds agressores que són part d’una violència masclista estructural, i que com a tals, no tenen cap mena de justificació, i s’han de dotar d’una resposta col·lectiva.

Així la campanya se centra en facilitar les eines -amb l’elaboració d’un protocol d’actuació  i material de prevenció- per a la intervenció col·lectiva i l’empoderament individual per poder respondre i actuar davant de situacions d’assetjaments o agressions sexistes que es puguin produir en els espais de festa.

Diverses actuacions

La campanya inclou diverses actuacions que es van iniciar el passat 17 de juny a la Seu d’Urgell amb el taller formatiu ‘El sexisme també surt de festa’, a càrrec de l’Observatori Noctámbul@s, en el que van participar l’equip de la campanya i  diverses comissions de festa de la comarca, aquestes últimes fonamentals en l’organització i gestió d’esdeveniments amb gran poder de convocatòria per a la gent jove.

Una altra acció de la campanya és l’elaboració d’un protocol d’actuació col·lectiva elaborat i consensuat de manera participada entre l’equip d’organització i les comissions de festes per tal d’establir les línies d’intervenció en cas d’agressió o assetjament sexista en qualsevol àmbit de festa.

També s’ha elaborat material de difusió de la campanya per divulgar, conscienciar i ser visibles a les festes que consisteixen en un manifest i falques informatives, i en el disseny de cartells, lones, gots i xapes que es distribuiran a les principals festes majors de la comarca. Paral·lelament aquest material es podrà recollir a títol individual i prèviament a l’Oficina Jove i a l’Ateneu Alt Urgell.